044 331 98 24 095 731 94 97 096 042 55 54
Гіпертрофічна кардіоміопатія кішок

Гіпертрофічна кардіоміопатія кішок

 07.06.2019  (83 переглядів)

Гіпертрофічна кардіоміопатія кішокГКМП (гіпертрофічна кардіоміопатія кішок) – це кардіоміопатія, характеризується збільшенням маси лівого шлуночка, внаслідок гіпертрофії (ущільнення) його стінки і перегородки. Дане захворювання широко поширене серед кішок порід мей-кун, регдолл, сфінкс, британська американська короткошерста, шотландська вислоуха, норвезька лісова та інші. Найчастіше проявляється у віці від 5 місяців до 14 років. Причини даного захворювання не з'ясовані до кінця, але вторинна ГКМП може розвиватися внаслідок гіпертиреозу, рідше загальної гіпертонії кішок.  
Часто КМП протікає безсимптомно і можна діагностувати лише посмертно після раптової смерті (наприклад, при анестезії). В інших випадках у тварин можна спостерігати млявість, відсутність фізичної витривалості. Але власники кішок часто не звертають уваги на ці симптоми, вважаючи, що у них просто спокійний кіт. Кашель, поширений симптом серцевої недостатності у собак та людей, у котів практично не спостерігається. Частіше можна спостерігати дихання з відкритим ротом після незначного фізичного навантаження, непритомність і спонтанну аортальну тромбоемболію, надалі може розвиватися гострий набряк легень, який призводить до загибелі тварини. При виникненні аортальної тромбоемболії розвивається парез передніх та задніх кінцівок, тварина кричить внаслідок вираженої хворобливості.
Прогноз при безсимптомному перебігу та ранній діагностиці ГКМП обережна, тварина може прожити ще кілька років при належному догляді. При розвитку симптомів застійної серцевої недостатності прогноз несприятливий і навіть у пацієнтів, що одужали, спостерігається частий рецидив. 
Діагностується це захворювання ехокардіографією – ультразвуковим дослідженням серця, яке виявляє гіпертрофію лівого шлуночка, сосочкових м'язів та камеру шлуночка малого розміру. 
Коли ж потрібно проводити діагностику кардіоміопатії?  За наявності симптомів млявості, фізичної активності перед проведенням анестезії і якщо ваша тварина належить до пород з групи ризику. 
При виявленні даної патології у тварини їй призначається необхідна терапія і проводитися періодичне обстеження для корекції лікування. 
Здоров'я вам та вашим улюбленцям!